Citlivosť zubov – príznaky a príčiny

Citlivosť zubov je veľmi častý problém. Postihuje viac ako polovicu všetkých dospelých.

Väčšina z nich ňou trpí len príležitostne.

Čo je príčinou citlivosti zubov?

 

V závislosti od príčiny, ktorá spôsobuje citlivosť zubov, môžu byť postihnuté aj ďasná a môže sa pridať bolesť ďasien. Napríklad parodontitída spôsobuje ústup ďasien. Najskôr sa obnaží citlivý dentín. Objavuje sa citlivosť zubov. Parodontitídu spôsobujú baktérie (zvyčajne v dôsledku zlej ústnej hygieny). Tie sa hromadia pod líniou ďasien a spôsobujú zápal. Parodontitída teda postihuje aj ďasná. Ďalšími príčinami bolesti ďasien môžu byť napríklad abscesy alebo zranenia.

Pomáha zubná pasta na citlivé zuby aj pri citlivých ďasnách?

 

Správna ústna hygiena je nevyhnutná na prevenciu bolesti ďasien a citlivosti zubov. Čistite si zuby dvakrát denne, ako doplnok používajte ústnu vodu a aspoň raz denne používajte zubnú niť. Čistenie priestorov medzi zubami a miest, kde sa ďasná opierajú o zub, zabraňuje zápalu ďasien a posilňuje ďasnové tkanivo. Špeciálne produkty pre citlivé zuby navyše ponúkajú ochranu pred ústupom ďasien, napríklad zubná pasta elmex® SENSITIVE PROFESSIONAL REPAIR & PREVENT. Nielenže sa tým zabráni citlivosti zubov, ale aj dôjde k dlhotrvajúcej úľave. Obsahuje zinok, ktorý posilňuje ďasná a chráni ich pred ústupom. Týmto spôsobom môžete účinne predchádzať bolestiam ďasien a citlivosti zubov pomocou jediného produktu.

 

Zloženie PRO-ARGIN + zinok v zubnej paste elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent okamžite opravuje citlivé oblasti zubov a zinok pomáha posilňovať ďasná, aby sa zabránilo budúcej bolestivej citlivosti.

Príčina bolesti citlivých zubov

Najčastejšou príčinou zvýšenej citlivosti zubov je ustupovanie ďasien. To znamená, že prirodzená ochrana zuba už nie je zaručená a dochádza k odhaleniu zubných krčkov.

Typické príznaky:

  • Citlivosť na teplotu pri konzumácii horúcich alebo studených nápojov a jedál
  • Bolesť pri kontakte so studeným vzduchom, napríklad pri behu v zime
  • Bolesť pri konzumácii sladených alebo kyslých nápojov a jedál
  • Bolesť pri každodennej ústnej hygiene

Viac informácií o citlivých zuboch

Čo mám robiť, keď mám citlivé zuby?

  • Odhalené zubné krčky aj bolesť zubov vyžadujú dôkladné a účinné čistenie. Preto sa odporúča používanie mäkkej zubnej kefky
  • Na kefku pri čistení príliš netlačte
  • Za účelom zníženia citlivosti zubov odporúčame používať špeciálnu zubnú pastu na citlivé zuby
  • Špeciálna ústna voda ponúka dodatočnú ochranu všetkých typov zubov
  • Choďte na pravidelné zubné prehliadky

Správny postup pri čistení zubov

Spôsob, akým si čistíte zuby, má tiež vplyv na vaše ďasná. Pohyb kefky smerom dopredu a dozadu môže po dlhšej dobe viesť k ustupovaniu ďasien. Ak je časť zubných krčkov obnažená, môže dôjsť k zhoršeniu problému. Snažte sa čistiť zuby skôr krúživými pohybmi Váš zubný lekár vám poskytne ďalšie užitočné rady: Váš zubný lekár alebo dentálna hygienička vám môžu dať užitočnú radu.

Ilustrace správné techniky čištění zubů kartáčkem.

Zdravý zub:

 

Základná poloha zubnej kefky: Vlákna sú vyrovnané podľa vonkajšieho povrchu zuba, rovnobežne so zubami a ďasnami bez toho, aby sa ich dotýkali.

Aktivačná fáza: Vlákna sú miernym tlakom umiestnené na zuby a ďasná.

Ilustrace techniky čištění zubů zaměřená na čištění pod správným úhlem.

Mierna bolesť:

 

Pohybová fáza: Hlavička kefky je teraz vedená pomalým pohybom od červenej k bielej (korunková časť) a nakoniec na žuvacie plôšky.

Ilustrace správné techniky čištění zubů kartáčkem.

Výrazná bolesť:

 

Táto sekvencia pohybov je opakovaná trikrát na každom zube a vždy vykonávaná na každom zube samostatne. Je dôležité, aby ste na kefku príliš netlačili.