Citlivé zuby v tehotenstve: čo očakávať a čo môžete robiť

Občasný nepríjemný pocit počas tehotenstva je jeho súčasťou. Vaše telo sa mení, čo je pravdepodobne dôvod, prečo máte bolesti chrbta a problémy s pohodlím. Ale zatiaľ čo si v noci podopierate telo vankúšmi, môžete si všimnúť niečo iné, čo vás trápi: Vaše zuby Citlivé zuby nie sú u nastávajúcich matiek neobvyklé, pre mnoho tehotných žien je však upokojujúce vedieť, že iné ženy majú presne rovnaké príznaky.

 

Tu si môžete prečítať, čo spôsobuje citlivosť zubov a ďasien v tehotenstve a aké neškodné opatrenia môžete proti bolesti prijať.

Zmeny počas tehotenstva

 

Každá z hormonálnych zmien, ktorými vaše telo počas tehotenstva prechádza, je rovnako zodpovedná za bolestivé zuby a citlivé ďasná. Tehotenstvo si vyberá svoju daň – od zvýšeného krvného obehu až po tehotenké hormóny. Medzi najčastejšie príčiny citlivých zubov v tehotenstve patria:

  • Hormóny
  • Tehotenské hormóny môžu mať negatívny vplyv na to, ako vaše telo reaguje na baktérie, čo môže viesť k infekciám parodontu a – hádate správne – k citlivosti zubov a ďasien.

  • Zvýšený krvný obeh
  • Vaše telo pracuje prakticky nadčas, aby sa postaralo o vás a vaše dieťa, a preto sa taktiež zvyšuje prekrvenie vášho tela. Tento zvýšený prietok krvi môže spôsobiť podráždené a opuchnuté ďasná, ktoré sú citlivé na dotyk. Preto môžu horúce alebo studené jedlá a nápoje spôsobiť citlivosť, aj keď ste nikdy predtým také problémy nemali.

  • Ochorenie ďasien
  • Tehotné ženy sú náchylnejšie na ochorenie ďasien, ktoré môže dokonca spôsobiť predčasný nástup pôrodu. Krvácajúce, boľavé a infikované ďasná môžu samozrejme viesť k bolesti v ústach a veľkému nepohodliu.

Odporúčame

  • <span>elmex® Opti-namel Enamel Professional</span> Zubná pasta

    Vďaka technológii Micro-Sealing pomáha remineralizovať oslabené miesta zubnej skloviny a vytvárať na zube ochrannú vrstvu, ktorá chráni pred útokmi kyselín a minimalizuje ďalšiu stratu skloviny.
    Viac informacií »
  • Balíček zubní pasty elmex Sensitive Professional s popisem výhod pro citlivé zuby.

    <span>elmex® Sensitive Professional</span> Zubná pasta

    Zubná pasta elmex® Sensitive Professional pre okamžitú* a dlhotrvajúcu úľavu od citlivosti zubov. *Pre okamžitú úľavu od bolesti naneste až dvakrát denne končekom prsta na citlivý zub a jednu minútu jemne masírujte.
    Viac informacií »
  • Čo môžete urobiť pre citlivé zuby počas tehotenstva
  • Napriek tomu, že tehotenstvo trochu obmedzuje režimové opatrenia, ktoré sa často používajú na ošetrenie citlivosti zubov a ďasien, s trochou starostlivosti a pozornosti si môžete počas deviatich mesiacov pred pôrodom zachovať zdravý úsmev. Pokiaľ budete pokračovať v doterajšej starostlivosti, zostanete zdraví a bez bolesti. Nezabúdajte preto sa o svoje ústa dobre starať. Tu sú štyri veci, ktoré môžete urobiť pre citlivé zuby počas tehotenstva:

     

  1. Používajte zubnú kefku s mäkkými vláknami: Zubná kefka s mäkkými vláknami čistí zuby dôkladne a šetrne, vrátane oblastí medzi zubami a okolo nich, čo môže znížiť riziko bolesti a krvácania ďasien.
  2. Všímajte si, ktoré potraviny a nápoje u vás vyvolávajú citlivosť: Bolel vás po pití čaju zub? Spôsobuje ľad bolesť? Týmto spúšťačom je najlepšie sa vyhnúť. V mnohých prípadoch citlivosť ďasien po tehotenstve ustupuje, takže citlivosť zubov by mala tiež rýchlo ustúpiť – a vy si budete môcť čoskoro opäť vychutnávať teplé aj studené pokrmy a nápoje.
  3. Jedzte menej sladkostí: Cukor slúži ako potrava pre baktérie spôsobujúce zubný kaz a bolesť v ústach. Pokiaľ je to možné, obmedzte konzumáciu sladkostí. A pokiaľ jete sladkosti, vyčistite si zuby ihneď potom, aby ste odstránili všetky zvyšky jedla.
  4. Zájdite si k zubárovi: Nepoužívajte tehotenstvo ako výhovorku pre to, aby ste nechodili na pravidelné prehliadky k svojmu zubárovi – tie vám pomôžu zaistiť, aby ste si aj v tehotenstve zachovali zdravý úsmev. Nezabudnite však informovať svojho zubára o tehotenstve, aby mohol prijať nevyhnutné opatrenia (napríklad nevykonávať niektoré röntgenové snímky).

Ďalšie články