Was verursacht die Schmerzempfindlichkeit von Zähnen?

Čo spôsobuje citlivosť zubov?

Ak sa musíte vzdať studených jedál alebo horúcich nápojov, pretože sú vaše zuby na ne citlivé a bolí, je možno načase prísť tomuto bolestivému problému na kĺb. Čo spôsobuje bolesť citlivých zubov?

 

Môže ísť o mnoho skrytých problémov so zubami - preto je návšteva zubného lekára prvým krokom k diagnóze.

Ako vzniká citlivosť dentínu?

Vnútorná oblasť zuba je tvorená predovšetkým materiálom zvaným dentín, ktorý obsahuje mikroskopické kanáliky s drobnými nervovými zakončeniami. Tvrdá vonkajšia vrstva skloviny chráni dentín a tvorí korunku zuba. Dentín obklopujúci korene zubov je zase chránený vrstvou zubného cementu. K citlivosti dentínu alebo podráždeniu nervov dochádza, keď dentín stratí ochrannú vrstvu skloviny alebo cementu a nervové zakončenia sú vystavené pôsobeniu horúcich, studených, kyslých alebo sladkých potravín či nápojov. Au!

Príčiny citlivosti zubov

Citlivé zuby môžu mať nasledujúce zubné príčiny:

- Opotrebovanie sklovina spôsobené príliš tvrdou zubnou kefkou, príliš agresívnym čistením zubov alebo nesprávnou technikou čistenia;

- Erózia zubov spôsobená potravinami a nápojmi s vysokým obsahom kyselín;

- Zubný kaz, opotrebované a netesniace výplne a zlomeniny zubov, ktoré odhaľujú dentín zuba;

- Obnažené krčky alebo korene zubov spôsobené ústupom ďasien;

- Nočné škrípanie zubov;

- Citlivosť po stomatologických zákrokoch - častá, ale dočasná, najmä po zákrokoch, ako sú korunky, výplne a bielenie zubov.

Odporúčame

  • Balíček zubní pasty elmex Sensitive Professional s popisem výhod pro citlivé zuby.

    <span>elmex® Sensitive Professional</span> Zubná pasta

    Zubná pasta elmex® Sensitive Professional pre okamžitú* a dlhotrvajúcu úľavu od citlivosti zubov. *Pre okamžitú úľavu od bolesti naneste až dvakrát denne končekom prsta na citlivý zub a jednu minútu jemne masírujte.
    Viac informácií »
  • <span>elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent</span> Zubná pasta

    Zubná pasta elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent okamžite* obnovuje citlivé oblasti zubov, ale pomáha tiež zosilniť ďasná, čím chráni zuby pred budúcou zvýšenou citlivosťou. *Pre okamžitú úľavu od bolesti naneste až dvakrát denne končekom prsta na citlivý zub a jednu minútu jemne masírujte.
    Viac informácií »
Pred ošetrením zubov

Prvým krokom na zmiernenie bolesti je rozhovor so zubným lekárom. Popíšte svojmu zubnému lekárovi svoje príznaky, kedy sa bolesť prvýkrát objavila a čo vám obvykle prináša úľavu, napríklad teplé obklady.

 

Akonáhle váš zubný lekár zistí príčinu citlivosti zubov, môže ju odstrániť. Ošetrenie môže zahŕňať jednoduché zákroky, ako je ošetrenie zubného kazu alebo výmena opotrebovanej výplne. Ak je však vaša bolesť spôsobená ustupujúcimi ďasnami a obnaženými krčkami zubov alebo koreňmi, môže vám zubný lekár navrhnúť transplantáciu štepov ďasien, ktorú vykoná parodontológ, aby ochránil obnažené miesta a podporil zdravie zuba.

 

Znecitlivujúce prípravky

Aj v situáciách, keď nie je zrejmá príčina bolesti, existuje mnoho možností liečby, ktoré môžu pomôcť pri citlivých zuboch. Váš zubný lekár vám môže v ordinácii aplikovať fluoridový gél, ktorý posilní vašu sklovinu a zníži bolestivosť. Zubná pasta na zníženie citlivosti, ktorá je voľne predajná, môže zakryť nervové zakončenia v obnaženom dentínu.Zubnú pastu určenú špeciálne pre citlivé zuby je potrebné používať pravidelne, aby ste mohli začať pozorovať výsledky už za dva týždne.Váš zubný lekár vám tiež môže odporučiť, aby ste si po čistení zubov potreli postihnuté miesta zubné pastou.

 

Čo presne spôsobuje bolestivosť zubov, je záhadou, ktorú môžete rozlúštiť so svojim zubným lekárom. Pokiaľ vás teda kvôli citlivosti zubov prešla chuť na vaše obľúbené jedlo, objednajte sa k svojmu zubanému lekárovi ešte dnes - zajtra si možno budete môcť dať zmrzlinu!

Ďalšie články