Pociťujete citlivosť pri konzumácii studených a teplých nápojov a jedál? Čo to znamená a ako tomu predchádzať?

Viete o tom? Vychutnávate si rannú kávu, keď vás náhle zabolí jeden zo zubov. Pokiaľ sú vaše zuby pri raňajkách citlivé na horúce nápoje alebo jedlo, je to nielen nepríjemné, bolestivé a obťažujúce, ale možno aj niečo viac než len drobná ranná nepríjemnosť. Pokiaľ vaše zuby zrazu intenzívnejšie reagujú na horúce alebo studené potraviny, môže to znamenať, že sa jedná o trochu závažnejší zdravotný problém zubov. Zistenie príčiny tejto náhlej bolesti môže výrazne prispieť k liečbe problému, aby ste si mohli opäť vychutnať raňajky bez obmedzenia.

Príčiny citlivosti

 

Bolesť alebo citlivosť môže byť spôsobená viacerými problémami v ústnej dutine. Zvážte nasledujúce možné príčiny - to vám a vášmu zubnému lekárovi môže uľahčiť účinné riešenie problému:

Erózia skloviny

 

Zuby sú chránené vrstvou skloviny. Slúži ako prvá obrana proti horúcim, studeným, sladkým a abrazívnym vplyvom. Ak sa táto vrstva skloviny opotrebuje, môže obnažiť citlivé nervy vo vnútri zubnej drene. Zubná sklovina môže byť oslabená vekom, ale aj stravou s vysokým obsahom cukru alebo kyselinami a ochoreniami tráviaceho traktu.

Zubný kaz

 

Defekty na zuboch môžu tiež odhaliť citlivé nervy. Preto je možnou príčinou aj zubný kaz v podobe malých a väčších kazov. V skutočnosti je citlivosť na teplo alebo chlad často varovným signálom, že sa tvorí zubný kaz a že je čas objednať sa k zubnému lekárovi. Výplne umiestnené na opravu zubného kazu sa môžu uvoľniť alebo dokonca vypadnúť, čo spôsobuje citlivosť veľmi podobným spôsobom ako v mieste, kde bol pôvodne opravený zubný kaz.

Ústup ďasien

 

Pod sklovinou sú zuby pokryté ďalšou vrstvou nazývanou dentín, ktorá je citlivejšia a je posiata drobnými kanálikmi, ktoré prenášajú bolestivé podnety. Keď ďasná ustúpia, dentín sa odhalí a objaví sa známa bolesť. Ústup ďasien je zvyčajne dôsledkom ochorenia ďasien alebo zápalu ďasien.

Čo môžete urobiť

 

Bez ohľadu na príčinu je zub citlivý na teplo alebo chlad vždy príznakom väčšieho problému, ktorý ovplyvňuje zdravie vašej ústnej dutiny. To však zároveň znamená, že ho možno liečiť zmenami správania - aby ste si mohli užívať deň bez bolesti.

 

Vyskúšajte špeciálne výrobky na citlivé zuby, ktoré obsahujú dusičnan draselný, zložku, ktorá pomáha "depolarizovať" nervové zakončenia v zube. To môže zablokovať spúšťače citlivosti a pomôcť posilniť zubnú sklovinu, aby tieto potraviny v budúcnosti už nespôsobovali bolesť. Zubné pasty špeciálne určené na citlivé zuby sú dostupné bez lekárskeho predpisu, ale aj v prípade tohto problému by ste sa mali obrátiť na svojho zubára.

Kedy treba navštíviť zubného lekára

 

Ak je citlivosť zubov spôsobená zubným kazom, uvoľnenými výplňami alebo obnaženými nervami, jediným spôsobom, ako sa jej zbaviť, je zubné ošetrenie. Aby podráždenie ustúpilo, zubný lekár bude musieť uzavrieť zubný kaz, vymeniť existujúcu výplň alebo korunku nad obnaženými nervami. Trhliny a praskliny v zube, ktoré mohli byť spôsobené násilím a poškodili zuby bez toho, aby ste si to uvedomili, možno tiež opraviť pomocou spojovacích materiálov.

Ošetrenie koreňových kanálikov

 

V niektorých prípadoch môže byť príčinou citlivosti zubov aj infekcia hlboko vo vnútri zuba. Pokiaľ je príčinou citlivosti zubov práve tento problém, môže vám zubár navrhnúť aj ošetrenie koreňových kanálikov. Nemusíte sa však obávať - ​​tento moderný zákrok jednoducho odstráni infekciu zo zuba a potom ho zaplní gutaperčovým materiálom a korunkuje. Zubná infekcia môže byť vážnou záležitosťou, a preto by ste mali navštíviť zubného lekára, ak je citlivosť pociťovaná dlhšie ako 30 sekúnd po extrémnych teplotách.

 

Citlivosti spôsobenej zubným kazom a ochorením ďasien môžete samozrejme predchádzať pravidelnou starostlivosťou o zuby. Aj pri najlepšej starostlivosti sa však môže citlivosť zubov objaviť v dôsledku poškodenia zuba alebo prirodzeného opotrebovania.

 

Keď si definujete svoje príznaky a navštívite zubára, môžete aj vy nájsť riešenie, ktoré vám vráti zuby do zdravého stavu – a vy si tak budete môcť opäť vychutnať rannú kávu bez bolesti.

Odporúčame

  • <span>elmex® Sensitive</span> Zubná pasta

    Zubná pasta elmex® Sensitive pomáha poskytovať účinný trojitý účinok a klinicky overenú ochranu pre citlivé zuby.
    Viac informácií »
  • <span>elmex® Sensitive </span> Zubná kefka

    Zubná kefka elmex® Sensitive pre tých, ktorí trpia zvýšenou citlivosťou zubov, ale majú radi pocit z intenzívnejšieho čistenia zubnou kefkou.
    Viac informácií »

Čo môžete urobiť pre citlivé zuby

 

Ak máte podozrenie, že sú vaše zuby citlivé, môžete proti tomu podniknúť niektoré opatrenia. V prvom rade dbajte na správnu ústnu hygienu. Používajte zubnú pastu špeciálne vyvinutú pre citlivé zuby, aby ste pri čistení zubov ďalej nepoškodzovali sklovinu. Po každom jedle si vyčistite zuby a použite zubnú niť. V kancelárii majte v zásuvke pracovného stola aj zubnú kefku a pastu. K tomu sa hodia najmä cestovné zubné kefky a zubné pasty.

 

Ďalším tipom je zmena stravovacích návykov. Nahraďte desiaty, ako sú sušienky a sladkosti, zdravým a chutným ovocím a zeleninou. To isté platí pre nápoje: vyhýbajte sa sladkým limonádam a pite radšej vodu, čím priebežne odplavujete baktérie, ktoré sú hladné po cukre. Žuvačky bez cukru sú ďalšou alternatívou sladkostí - chutia sladko bez toho, aby mali škodlivý vplyv na zuby. Pokiaľ si však myslíte, že citlivosť zubov na cukor môže byť chronický problém, mali by ste sa poradiť so svojím zubným lekárom.

 

Nikto nehovorí, že si nemôžete občas dopriať sladkú pochúťku. Kto by si občas rád nedal kúsok torty? Nezabudnite však, že najlepšie je užívať si všetko s mierou.

Ďalšie články