Wie funktioniert eine Mundspülung für empfindliche Zähne?

Ako funguje ústna voda na citlivé zuby?

Pravidelné vyplachovanie úst ústnou vodou pre citlivé zuby môže priniesť úľavu mnohým ľuďom, ktorí trpia citlivosťou zubov. Ústna voda pre citlivé zuby obsahuje špeciálne zložky, ktoré pomáhajú znižovať citlivosť nervových zakončení a posilňovať zubnú sklovinu, a je možné ju používať v kombinácii s podobnou zubnou pastou alebo bežnou zubnou pastou. Štúdie ukazujú, že ústne vody fungujú pri znižovaní citlivosti rovnako dobre ako zubné pasty.

Použitie ústnej vody na citlivé zuby

V závislosti na príčine citlivosti zubov je možné na domáce ošetrenie použiť znecitlivujúce prípravky na potlačenie bolestivých podnetov. Ústne vody znecitlivujú zuby dvoma hlavnými spôsobmi: použitím určitých roztokov, ktoré znižujú citlivosť citlivých kanálikov v dentínu, a potiahnutím skloviny látkami, ktoré ju posilňujú a robia odolnejšie. Tieto spevňujúce látky tiež uzatvárajú mikroskopické dentínové kanáliky v dentínovej vrstve pod sklovinou, ktoré zasahujú do vnútra zuba až k zubnej dreni (zubnej pulpe). Efekt sa však nedostaví zo dňa na deň. Výrobky je potrebné používať pravidelne, aby sa dosiahol znecitlivujúci účinok a posilnila sa sklovina.

Znecitlivujúce zložky ústnych vôd

Mnoho účinných látok používaných v ústnych vodách môže znižovať citlivosť zubov. Citrát draselný, dusičnan draselný a fluorid sodný patrí medzi zložky komerčných ústnych vôd, ktoré môžu priniesť úľavu. Rovnaký účinok majú aj fosforečnan vápenatý a zlúčeniny fluoridu, ako je fluorid cínatý, ktorý sa nachádza aj v ústnych vodách. Citrát draselný a dusičnan draselný znecitlivujú nervy v zuboch, zatiaľ čo fluorid sodný, fosforečnan vápenatý a fluorid cínatý posilňujú zubnú sklovinu a pokrývajú drobné dentínové kanáliky.

Odporúčame

  • <span>elmex® Sensitive Professional</span> Ústna voda

    Ústna voda elmex® Sensitive Professional pre účinnú a trvalú úľavu od bolesti s technológiou PRO-ARGIN®.
    Viac informácií »
  • <span>elmex® Sensitive</span> Ústna voda

    Ústna voda elmex® Sensitive s aminfuoridom pomáha poskytovať intenzívnu ochranu proti zvýšenej citlivosti zubov a vzniku kazu v oblasti zubných krčkov.
    Viac informácií »

Ústna voda alebo zubná pasta na citlivé zuby?

Možno sa nemôžete rozhodnúť, či na liečbu citlivosti zubov použiť ústnu vodu alebo zubnú pastu, ale výskum naznačuje, že obe sú rovnako účinné. V roku 2012 bola vykonaná štúdia porovnávajúce účinky ústnej vody a zubnej pasty obsahujúce fluorid sodný a dusičnan draselný. Tridsať pacientov bolo rozdelených do dvoch skupín po pätnástich: Jedna skupina si čistila zuby dvakrát denne zubnou pastou obsahujúcou päť percent dusičnanu draselného, ​​fluorid sodný, xylitol a triclosán, druhá skupina používala dvakrát denne ústnu vodu obsahujúcu tri percentá dusičnanu draselného, ​​fluorid sodný, xylitol a triclos. Druhá skupina tiež používala zubnú pastu bez fluoridov.Citlivosť zubov bola meraná po dvoch a štyroch týždňoch.U oboch skupín bol pozorovaný významný znecitlivujúci účinok.Okrem používania spomínaných produktov nebol v oboch skupinách zistený žiadny faktor, ktorý by prispieval zníženiu citlivosti zubov.Ak máte citlivé zuby, môžete použiť špeciálnu ústnu vodu alebo zubnú pastu pre citlivé zuby (alebo oboje).

 

Pretože citlivosť zubov môže byť známkou závažnejších problémov so zubami, mali by ste o nej informovať svojho zubného lekára. Môže zistiť príčinu vašej bolesti a ponúknuť vám niekoľko možností liečby v ordinácii.

 

Ústna voda na citlivé zuby vám medzitým môže uľaviť od bolesti spôsobenej citlivosťou zubov.

Ďalšie články