Die ideale Zahnpasta für empfindliche Zähne: Was steckt drin?

Ideálna zubná pasta pre citlivé zuby: Čo obsahuje?

Čistenie zubov správnou zubnou pastou môže dlhodobo zlepšiť zdravie vašich zubov, ale ideálna zubná pasta pre citlivé zuby môže výrazne znížiť vašu bolesť už po dvoch týždňoch.

Zuby sa stávajú citlivými, keď zubná dreň (pulpa) nemá žiadnu alebo len malú ochranu pred teplotnými zmenami v ústach spôsobenými niektorými potravinami a nápojmi. Zuby majú mäkké vnútro, ktoré obsahuje mnoho nervov, tzv. zubnú dreň, ktorá je pokrytá vrstvou dentínu (zuboviny). Nad dentínovou vrstvou je sklovina, ktorá pokrýva zuby nad ďasnami; korene zubov pod korunkou sú pokryté zubným cementom. Tu sa dozviete, na čo by ste sa mali zamerať, aby ste ochránili tieto dôležité povrchy zubov:

Podpora skloviny

 

Zubná sklovina a cement chránia vnútro zuba, ale ak sú tieto oblasti opotrebované alebo poškodené kazom, sú nervy v zubnej dreni zraniteľné. Niektorí ľudia majú prirodzene tenkú sklovinu. Horúce, studené, sladké a kyslé látky môžu stimulovať nervy prostredníctvom kanálikov v dentínovej vrstve. ktoré zasahujú dovnútra zuba, a spôsobovať bolesť, ktorú možno dobre poznáte.

 

Medzi príčiny opotrebovania alebo degradácie skloviny patrí zubný kaz, príliš silné čistenie zubov, používanie zubnej kefky s tvrdými vláknami, konzumácia potravín alebo nápojov s vysokou kyslosťou, nočné škrípanie zubov, ustupujúce ďasná a dokonca aj stomatologické zákroky, ako je bielenie zubov - tento efekt je však iba dočasný. Preto je ideálne zvoliť zubnú pastu pre citlivé zuby, ktorá posilňuje sklovinu a obsahuje zložky, ktoré chránia nervy, ktoré sú často podráždené horúčavou alebo chladom. V závislosti od príčiny citlivosti zubov však môže byť dostatočným riešením aj pravidelné čistenie zubov pastou, ktorá je šetrná k citlivým zubom.

Dusičnan draselný

 

Dusičnan draselný je špeciálnou zložkou zubnej pasty pre citlivé zuby, ktorá sa v bežnej zubnej paste nevyskytuje. Chráni nervy zubov tým, že ich účinne znecitlivuje a blokuje prenos bolesti. Pokiaľ používate zubnú pastu určenú špeciálne pre citlivé zuby, môže sa účinok prejaviť až o dva až štyri týždne.

Fluorid

 

Ideálna zubná pasta pre citlivé zuby by mala obsahovať aj fluorid, ktorý posilňuje oslabenú alebo opotrebovanú zubnú sklovinu a pomáha predchádzať vzniku počiatočných foriem zubného kazu. A hoci mnoho bežne dostupných zubných pást fluorid obsahuje, môže vám zubný lekár odporučiť zubnú pastu s obzvlášť vysokým obsahom fluoridu na ošetrenie citlivých zubov. Napríklad mnoho gélových výrobkov obsahuje malé množstvo fluoridu cínatého. Iné obsahujú určitú dávku fluoridu sodného. Oba tieto prípravky vám môže odporučiť váš zubný lekár, aby ste zmiernili citlivosť zubov.

Odporúčame

  • Balíček zubní pasty elmex Sensitive Professional s popisem výhod pro citlivé zuby.

    <span>elmex® Sensitive Professional</span> Zubná pasta

    Zubná pasta elmex® Sensitive Professional pre okamžitú* a dlhotrvajúcu úľavu od citlivosti zubov. *Pre okamžitú úľavu od bolesti naneste až dvakrát denne končekom prsta na citlivý zub a jednu minútu jemne masírujte.
    Viac informácií »
  • <span>elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent</span> Zubná pasta

    Zubná pasta elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent okamžite* obnovuje citlivé oblasti zubov, ale pomáha tiež zosilniť ďasná, čím chráni zuby pred budúcou zvýšenou citlivosťou. *Pre okamžitú úľavu od bolesti naneste až dvakrát denne končekom prsta na citlivý zub a jednu minútu jemne masírujte.
    Viac informácií »

Starostlivosť o citlivé zuby

 

Pokiaľ je citlivosť zubov spôsobená kazom na jednom alebo viacerých miestach, môže problém vyriešiť iba váš zubný lekár. Ďalšie príčiny citlivosti zubov však môžete liečiť doma pravidelným čistením zubov pastou na citlivé zuby. Môžete mať chuť vyhnúť sa čisteniu citlivých zubov, aby ste sa nevystavovali nepríjemnému pocitu s ním spojenému. Pokiaľ však dlhodobo používate správnu zubnú pastu dvakrát denne, môžete citlivosť zubov zmierniť. Zuby si čistite kefkou s mäkkými vláknami a dávajte pozor, aby ste na ne príliš netlačili. Ak sa váš stav zhorší, môže vám zubný lekár odporučiť ďalšie ošetrenie, napríklad odstránenie zubného kameňa (scaling) alebo transplantáciu ďasňového štepu.

Nie je dôvod žiť v bolesti, keď existujú zubné pasty a ďalšie metódy ošetrenia citlivých zubov. Už po dvoch týždňoch môžete opäť jesť a piť všetko, na čo máte chuť!

Ďalšie články