Bolesť zubného nervu: čo ju spôsobuje a prečo vzniká?

Schmerzen der Zahnnerven: Ursachen und Behandlung

Precitlivenosť dentínu: prečo vás bolia zuby a ako bolesť zmierniť

 

Už sa vám stalo, že ste si vychutnávali studený nápoj alebo sladkú pochúťku, keď ste zrazu pocítili ostrú bolesť zubov? A rovnako rýchlo, ako prišla, sa aj stratila, až pokým sa to nezopakovalo niekedy opäť? Je to pravdepodobne v dôsledku precitlivenosti dentínu, ktorá sa niekedy označuje aj ako citlivosť zubov.

 

Je veľa dôvodov, prečo sa u vás mohla vyskytnúť precitlivenosť dentínu. Skôr, ako rozoberieme príčiny a riešenia, pozrime sa spoločne na základnú stavbu zuba.

 

Stavba zuba

 

Zub sa skladá zo štyroch štrukturálnych zložiek:

 

  • Pulpa je zubná dreň v ústrednej oblasti zuba, obsahuje krvné cievy a nervové vlákna.
  • Dentín obklopuje pulpu a pripája sa k nej prostredníctvom siete mikroskopických tubulov.
  • Cement je mineralizované väzivo, ktoré pokrýva povrch zubného koreňa.
  • Zubná sklovina je najtvrdšie tkanivo v ľudskom tele, slúži k ochrane zubnej korunky.

 

Časť zuba, ktorú vidíte nad líniou ďasien, sa všeobecne nazýva korunka, zatiaľ čo časť pod líniou ďasien sa nazýva koreň.

Odporúčame

  • Balíček zubní pasty elmex Sensitive Professional s popisem výhod pro citlivé zuby.

    <span>elmex® Sensitive Professional</span> Zubná pasta

    Zubná pasta elmex® Sensitive Professional pre okamžitú* a dlhotrvajúcu úľavu od citlivosti zubov. *Pre okamžitú úľavu od bolesti naneste až dvakrát denne končekom prsta na citlivý zub a jednu minútu jemne masírujte.
    Viac informacií »
  • <span>elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent</span> Zubná pasta

    Zubná pasta elmex® Sensitive Professional Repair & Prevent okamžite* obnovuje citlivé oblasti zubov, ale pomáha tiež zosilniť ďasná, čím chráni zuby pred budúcou zvýšenou citlivosťou. *Pre okamžitú úľavu od bolesti naneste až dvakrát denne končekom prsta na citlivý zub a jednu minútu jemne masírujte.
    Viac informacií »

Ako sa vyvíja precitlivenosť dentínu?

 

V zdravom zube sú všetky vrstvy neporušené a vnútorná časť zuba je chránená pred baktériami, kyselinami, teplom, chladom, tlakom či inými možnými dráždivými faktormi. Keď sú však vonkajšie vrstvy porušené, ciltlivý dentín a nervy môžu byť vystavené ich pôsobeniu. Môže sa tak stať z viacerých dôvodov.

 

Erózia zubnej skloviny

 

Hoci je zubná sklovina najtvrdším ľudským tkanivom, neubráni sa pôsobeniu kyselín. Slovenská komora zubných lekárov vysvetľuje, že konzumácia kyselín obsiahnutých v sladkých jedlách a nápojoch prispieva k zmäkčeniu povrchu skloviny a strate minerálov. To sa môže stať aj pri zdravotných ťažkostiach spojených s vracaním alebo refluxom. Pri pokročilom štádiu erózie sa zubná sklovina stenčí a neposkytuje dentínu dostatočnú ochranu, čo vedie k zvýšenej citlivosti.

 

Ochorenie ďasien

 

Podľa Slovenskej komory zubných lekárov môže zubný povlak viesť k zápalu ďasien. V pokročilých štádiách dochádza až k vzniku parodontitídy, pri ktorej sa odhaľujú zubné korene. Tento stav môže sám o sebe spôsobovať bolestivosť, ale zároveň vystavuje zubný koreň cukru, kyselinám, horúcim alebo studeným potravinám a nápojom, čo môže tiež vyvolávať citlivosť.

 

Poranenie

 

Ak je váš zub prasknutý, odštiepený alebo zlomený, môže byť dentín vystavený dráždivým faktorom. Baktérie sa takisto môžu hromadiť v trhlinách, čo vedie k infekcii a abscesu hlboko v zube. Aj keď bolesť môže byť rovnaká, nie je to to isté ako precitlivenosť dentínu a mali by ste navštíviť svojho zubného lekára.

 

Čo robiť v prípade precitlivenosti dentínu?

 

Prevencia je vždy najlepším spôsobom, ako chrániť zdravie svojich zubov. Aby ste zabránili odhaleniu dentínu, osvojte si správnu starostlivosť o ústnu dutinu. Čistite si zuby dvakrát denne správnou technikou a vhodnými dentálnymi pomôckami, ako sú zubná kefka, medzizubná kefka či zubná niť. Používajte zubnú pastu a ústnu vodu podľa odporučania zubného lekára alebo dentálnej hygieničky.

 

Zubná pasta a ústna voda s obsahom fluoridu pomáhajú zabrániť porušeniu skloviny. Výrobky špeciálne určené na ochranu skloviny obsahujú fluorid cínatý, ktorý poskytuje všestrannú ochranu pred eróziou skloviny a môže dokonca pomôcť opraviť zubný kaz v počiatočnom štádiu. Táto zlúčenina je tiež známa pre svoje antimikrobiálne vlastnosti. Ak vám hrozí ústup ďasien, používanie antimikrobiálnej zubnej pasty alebo ústnej vody vám môže pomôcť udržať vaše ďasná zdravé.

 

Kedykoľvek by sa u vás vyskytla nová a neobvyklá bolesť zubov, je dobré navštíviť svojho zubného lekára. Ak váš stomatológ potvrdí, že trpíte precitlivenosťou dentínu, obmedzte príjem kyslých alebo sladkých jedál a nápojov, ktoré môžu zvyšovať zubnú eróziu. Patria sem:

 

  • bublinkové a sýtené nápoje,
  • ovocie a ovocné džúsy, najmä citrusové,
  • alkoholické miešané nápoje a osviežujúce drinky,
  • energetické nápoje.

 

Vyhnite sa okamžitému čisteniu zubov po konzumácii kyslého nápoja alebo potraviny. Zubná sklovina môže byť zmäkčená. Skúste si vyčistiť zuby dostatočne dlho pred jedlom alebo pitím, aby ste odstránili zubný povlak, a po kyslom ataku si vypláchnite ústa vodou alebo ústnou vodou s fluoridmi.

 

Na zmiernenie precitlivenosti dentínu si čistite zuby jemnou zubnou pastou obsahujúcou L-arginín a uhličitan vápenatý. Tieto prísady spoločne blokujú dentínové tubuly a chránia nerv. V prípade záchvatu bolesti spôsobenej citlivosťou dentínu môžete pre rýchlu úľavu naniesť končekom prsta malé množstvo prípravku priamo na postihnuté miesto.

Ďalšie články