Medzizubná niť: je vhodnejšia voskovaná alebo nevoskovaná?

Podľa odborníkov je používanie zubnej nite dôležitou súčasťou každodennej bežnej starostlivosti o ústnu dutinu. Môže pomáhať chrániť pred zubným kazom, ochorením ďasien a možnou stratou zubov. Rovnako dôležité je zvoliť si tú správnu medzizubnú niť, poďme si teda povedať viac o dvoch hlavných typoch: voskovanej a nevoskovanej.

Voskovaná alebo nevoskovaná medzizubná niť

 

Medzizubná niť sa zvyčajne vyrába z dvoch druhov materiálov. Nylon slúži na výrobu viacvláknových zubných nití, v ktorých je do jednej niti spletených niekoľko vlákien. Jednovláknové zubné nite sú vyrobené z polytetrafluóretylénu (PTFE). Obidve varianty sú dostupné vo voskovanom i nevoskovanom prevedení.

 

Typ nite, ktorú si vyberiete, bude do značnej miery závisieť od vašich potrieb v oblasti zdravia ústnej dutiny a osobných preferencií.

 

Niektorým ľuďom sa používanie medzizubnej nite zdá nepríjemné, často kvôli citlivým zubom. Pre iných, ako sú deti alebo starší ľudia s obmedzenou zručnosťou, je proces čistenia medzizubnou niťou náročný. V obidvoch prípadoch bude voskovaná nylonová niť alebo hladšia niť z PTFE ľahšie a pohodlnejšie kĺzať medzi zubami.

 

Povoskovaná niť a niť z PTFE sú však hrubšie ako typická niť. Ak máte medzi zubami veľmi úzke medzery, mohlo by to pre vás byť pri čistení medzizubnou niťou problematické. V takom prípade by bolo užitočnejšie zvoliť nepovoskovanú nylonovú niť alebo extra tenkú niť z PTFE.

 

Ak pre vás nie je vhodný žiadny typ medzizubnej nite, účinnou alternatívou môže byť medzizubná páska. Medzizubná páska, ktorá je k dispozícii vo voskovanej i nevoskovanej verzii, má plochý tvar pásky, ktorý jej umožní zasunúť sa do tesných medzier a vyčistiť kontaktné plochy. Ľahšie sa s ňou tiež manipuluje, čo z nej robí dobrú voľbu pre deti i starších ľudí.

Odporúčame

  • <span>elmex® Caries Protection </span> Dentálna niť

    Dentálna niť elmex® účinne odstraňuje povlak a zvyšky potravín z medzizubných priestorov a chráni pred vznikom zubného kazu a ďalších problémov ďasien.
    Viac informácií »

Medzizubná niť pre ľudí so zubným strojčekom

 

Zubné strojčeky môžu medzi zubami zachytávať viac potravy, čo zvyšuje riziko tvorby povlaku a zubného kazu. Z tohto dôvodu je medzizubná niť počas ortodontickej liečby obzvlášť dôležitá. Ak však máte strojček, určite viete, že jej používanie je omnoho komplikovanejšie.

 

Lekári preto odporúčajú v prípade zubných strojčekov používať špeciálnu medzizubnú niť. Tá je zvyčajne spojená so „zavádzačom medzizubnej nite“, čo je tenší koniec, ktorý slúži na pretiahnutie medzizubnej nite pod drôtiky strojčeka. Vďaka tomu sa medzizubná niť dostane do medzizubných priestorov.

 

Používanie medzizubnej nite so zubným strojčekom môže byť náročné aj so zavádzačom. Povoskovaná niť sa ľahšie kĺže a je menej pravdepodobné, že sa rozstrapká alebo rozdrví. Ak sa vám však čistenie pomocou nite stále zdá náročné, môžete namiesto toho zvážiť použitie medzizubných kefiek.

Správna technika čistenia medzizubnou niťou

 

Nech si zvolíte akýkoľvek typ medzizubnej nite, jej účinnosť bude závisieť od vašej techniky:

 

1. Vezmite asi 45 cm dlhý kúsok medzizubnej nite. Jeden konček omotajte okolo prsta na jednej ruke, druhý konček okolo prsta na druhej.

 

2. Napnite približne 2,5 cm nite medzi palcami a ukazovákmi.

 

3. Pohybujte niťou medzi zubami hore a dole a mierne dopredu a dozadu. Dbajte na to, aby ste medzizubnou niťou netlačili na ďasná.

 

4. Keď sa medzizubná niť priblíži k ďasnám, stočte ju do tvaru „C“ okolo jedného zuba a opatrne ju zasuňte po povrchu zuba hore a dole pod úroveň ďasien. Zopakujte to aj na druhej strane pri druhom zube.

 

5. Tento postup zopakujte v každom medzizubnom priestore s čistým kúskom medzizubnej nite, a to vrátane zadnej strany posledných zadných zubov.

 

Aby bol proces čistenia čo najefektívnejší, odporúča sa používať pravidelný postup, napr. začať od horných zubov a postupovať doľava, potom doprava a potom rovnako pri dolných zuboch. Zvýšite tak pravdepodobnosť, že na žiadny medzizubný priestor nezabudnete. Môžete si tiež pozrieť toto video.

 

Medzizubná niť je v kombinácii s čistením zubov dvakrát denne a pravidelnými návštevami zubára účinným prostriedkom na ochranu vášho krásneho úsmevu. Váš zubný lekár vám pomôže s výberom medzizubnej nite vhodnej pre vás, a poradí vám aj so správnou technikou čistenia medzizubnou niťou.

Ďalšie články