Uśmiechający się mężczyzna z siwą brodą trzymający kartę kredytową

Koľko stojí keramická zubná korunka?

Zubná korunka je náhrada časti zuba, nasadená na pôvodný zub, aby sa zachoval prirodzený vzhľad a štruktúra zuba. Váš zubný lekár vám ju môže odporúčiť v prípade, že bola poškodená väčšia časť vašho zuba. Popri estetickej funkcii má aj funkciu ochrannú, pokrýva zub, čím sa zvyšuje jeho odolnosť a tiež pomáha stabilizovať zubné protézy a mostíky.

 

Nech už je dôvod, pre ktorý uvažujete o keramickej korunke akýkoľvek, jej cena bude pravdepodobne jedným z rozhodujúcich faktorov. Cena zubnej korunky záleží od viacerých činiteľov, prvým z nich je vybraný materiál. Ponúkame vám prehľad rôznych možností a ich vplyv na cenu.

Rozlišujeme nasledujúce druhy koruniek:

 

Na výrobu zubných koruniek sa používa päť hlavných typov materiálov, každý z nich má svoje pozitíva i negatíva.

 

Najväčšej obľube sa tešia celokeramické korunky. Sú vyrobené celé z keramiky a poskytujú prirodzený vzhľad podobný zubu. Celokeramické korunky však patria k tým najkrehkejším, takže bude potrebná hrubšia vrstva, aby sa zabránilo ich rozbitiu, najmä pri stoličkách. To znamená, že v prípravnej fáze bude zrejme potrebné odstrániť značnú časť vašej prirodzenej zuboviny, aby sa vytvoril priestor pre keramickú vrstvu.

 

Kovové korunky zas ponúkajú oveľa väčšiu pevnosť a odolnosť a vyžadujú si odstránenie len veľmi tenkej vrstvy zuba. Najčastejšie používané kovy sú nikel, kobalt a chróm, existujú však aj korunky zo zliatín zlata.

 

Kovové výplne sú síce bezpečné, ale niektorí ľudia ich odmietajú zo zdravotných dôvodov, iní zas z estetických, keďže pôsobia menej prirodzene ako keramické.

 

Ak chcete využiť výhody oboch týchto materiálov, obľúbenou voľbou sú kovo-keramické korunky, ktoré sú vyrobené z kovu a sú potiahnuté vonkajšou keramickou vrstvou. Sú oveľa pevnejšie ako celokeramické korunky, a zároveň zachovávajú prirodzený vzhľad zubov.

 

A napokon, živicové korunky sú jednou z cenovo najdostupnejších možností, ale pôsobia menej prirodzene a majú tendenciu sa rýchlejšie opotrebovávať a lámať.

Priemerná cena zubných koruniek

 

Cena zubných koruniek závisí aj od veľkosti zuba, jeho umiestnenia a taríf zubnej ambulancie, ktorú si vyberiete.

 

Ako uviedla prezidentka Slovenskej komory zubných technikov: "Cena zubnej korunky sa pohybuje približne od 200 eur do 350 eur, poisťovne z toho uhrádzajú od 41,92 eura do 46,26 eura, cena protézy sa začína od 440 eur, úhrada z poistenia je len 119,50 eura. „To, že drvivá väčšina zubných ambulancií a zubnotechnických laboratórií pracuje s doplatkami, je odrazom toho, že ceny neboli valorizované 20 rokov,“ doplnila Dohálová.

 

Denník Pravda zmonitoroval cenníky, ktoré majú stomatológovia uvedené na webových stránkach. V Bratislave za korunku pacienti zaplatia od 260 do 470 eur, v Trenčíne od 230 do 330, v Košiciach od 170 do 250 eur, Žiari nad Hronom 200 eur, Banskej Bystrici 200 eur (údaje sú z roku 2013).

 

Ak potrebujete ďalšie zákroky, napríklad čistenie koreňových kanálikov, náklady na ošetrenie budú, samozrejme, vyššie.

Cenovo dostupné nasadenie zubných koruniek

 

V prípade obmedzeného rozpočtu môžete mať obavy, či si budete môcť zubné korunky dovoliť. Niektoré zubné ambulancie ponúkajú nákup zubných koruniek na splátky. Môžete mať nárok aj na menšiu zľavu, ak si dáte nasadiť viacero koruniek naraz.

 

Ak bývate v blízkosti lekárskej fakulty, môžete sa nechať ošetriť študentmi zubného lekárstva pod dohľadom skúsených stomatológov, a získať tak zubné korunky za nižšiu cenu. Vy si tak ušetríte peniaze a študenti zubného lekárstva môžu získať pracovné skúsenosti, čo je ​výhodné pre obe strany.

Starostlivosť o vaše zubné korunky

 

Ako uvádza Slovenská komora zubných technikov, životnosť korunky závisí od kvality výroby a ústnej hygieny. Pri správnom procese výroby a zaobchádzaní môže vydržať až tridsať rokov. O zubné korunky je treba sa starať ako o svoje prirodzené zuby. To znamená čistiť ich dvakrát denne, vrátane medzizubných priestororv, a počúvať rady svojho zubára v prípade potreby špeciálnej starostlivosti o vaše zubné náhrady. Pravidelná návšteva zubára, obmedzenie príjmu cukru a fajčenia vám tiež pomôžu dosiahnuť a udržať si dobrý stav svojej ústnej dutiny.

 

Zubné korunky nie sú lacná záležitosť, ale ak sa o ne dobre staráte, stanú sa pre zdravie vašej ústnej dutiny a vaše sebavedomie veľmi užitočnou investíciou. Poraďte sa so svojím zubným lekárom už dnes a zistite, či budú pre vás zubné korunky tou správnou voľbou.

Ďalšie články