Ako používať medzizubnú niť?

Ako správne používať medzizubnú niť?

 

Správnym používaním medzizubnej nite sa odstraňuje zubný povlak a zvyšky jedla z miest, ktoré sú pomocou zubnej kefky ťažko dostupné: z medzizubných priestorov. Vzhľadom na to, že povlak v medzizubných priestoroch môže viesť k vzniku zubného kazu a aj ochorenia ďasien, odborníci odporúčajú každý deň pri čistení zubov používať tiež medzizubnú niť.

 

Ako používat medzizubnú niť? Ak chcete získať maximálny úžitok z čistenia niťou, poproste vyškoleného odborníka, aby vám ukázal, ako presne ju používať, alebo použite nasledujúcu techniku:

 

  • Podľa dentálnych hygienikov postačí na celý chrup 30 cm medzizubnej nite. Jeden koniec nite omotajte asi 2-krát až 3-krát okolo ukazováka na jednej ruke, druhý koniec okolo ukazováka na druhej ruke tak, aby sa roztvorené palce dotýkali.
  • Opatrne vsuňte medzizubnú niť nad kontaktný bod, do priestoru medzi susediacimi zubami. Nikdy nenechajte niť nekontrolovane vkĺznuť do priestoru medzi zubami a nepoužívajte prílíš veľkú silu, pretože by ste mohli citlivé ďasná porezať alebo odrieť.
  • Držte niť pevne medzi palcom a ukazovákom, pričom si medzi prstami a niťou nechajte približne 2,5 až 5 cm a 4 až 5 krát pohybujte jemne hore a dole. Dbajte na to, aby niť prechádzala aj pod líniu ďasna. Zopakujte u oboch medzizubných priestorov napravo i naľavo od zuba.
  • Ak je niť medzi prstami znečistená, odrolujte tento kúsok na jeden prostredník a z druhého prostredníka odrolujte čistý kúsok (najlepšie po každom medzizubnom priestore). Na odstránenie medzizubných nečistôt z priestoru medzi zubami posúvajte niť jemným pohybom vpred a vzad.

Odporúčame

  • <span>elmex® Caries Protection </span> Dentálna niť

    Dentálna niť elmex® účinne odstraňuje povlak a zvyšky potravín z medzizubných priestorov a chráni pred vznikom zubného kazu a ďalších problémov ďasien.
    Viac informacií »

Ktorý typ medzizubnej nite používať?

 

Medzizubné nite sa momentálne vyrábajú z dvoch rôznych materiálov:

 

  • Nylonová (viacpovrazová) niť
  • PTFE niť (jednopovrazová)

 

Nylonová zubná niť je k dispozícii povoskovaná a nepovoskovaná. Vzhľadom na to, že tento typ nite je vyrobený z viacerých nylonových nití, môže sa niekedy rozstrapkať alebo roztrhnúť, najmä na okrajoch mostíkov, koruniek a vyčnievajúcich výplní. Takéto nite sa často ťažko používajú vo veľmi úzkych medzizubných priestoroch. Jednopovrazová niť z PTFE je k dispozícii ako tenká, ale najčastejšie ako o niečo hrubšia niť. Ľahko sa posúva medzi zubami, dokonca aj v tesných medzizubných priestoroch, a je prakticky odolná proti roztrhnutiu. Oba typy nití sú pri správnom používaní skúsenými používateľmi vynikajúce na odstraňovanie zubného povlaku a zvyškov jedla. Pre širšie medzizubné priestory sú k dispozícii aj objemnejšie zubné nite (Super Floss) alebo medzizubné kefky.

 

medzizubná niť 1 Použite 45 až 60 cm nite a medzi prstami si nechajte 2,5 až 5 cm nite, aby ste s ňou vedeli pracovať.

 

medzizubná niť 2 Jemne posúvajte niť sem a tam 4 až 5-krát po oboch zuboch v každom medzizubnom priestore.

 

medzizubná niť 3 Niť opatrne zasúvajte pod líniu ďasna, ale dávajte pozor, aby ste si ďasná neporanili.

 

© Chránené autorským právom 2012 Colgate-Palmolive Co.

Ďalšie články