Čo pomáha proti bolesti zubov: domáce recepty

Väčšinu z nás občas trápi bolesť zubov. Bolesť býva včšinou spôsobená zubným kazom. Rada európskych zubných lekárov (CED) prijala dokument, v ktorom navrhuje preventívne opatrenia pre krajiny EÚ. Slovenská komora zubných lekárov (SKZL) zdôrazňuje, že prevencia je lepšia ako liečba. Čo však robiť v prípade, keď vás začnú bolieť zuby? Prečitajte si nasledovné rady na zmiernenie bolesti zubov.

Čo je bolesť zubov a čo ju spôsobuje?

 

Bolesť zubov súvisí s bolesťou vo vnútri alebo v okolí zubov a čeľustí. Zvyčajne býva spôsobená zubným kazom. Zubný kaz sa vyskytuje ako úbytok tvrdého zubného tkaniva (skloviny), pričom sa odhaľuje vnútorné tkanivo (dentín). Škodlivé baktérie a toxíny prechádzajú do vnútra zuba cez drobné dentínové tubuly, až preniknú k zubnej dreni, obsahujúcej cievy a nervové vlákna vo vnútri zuba. Čo môže spôsobiť zápal pulpy, ktorý vyvoláva nepríjemnú bolesť.

 

Bolesť zubov môže byť tiež spôsobená nasledovnými príčinami:

 

  • Periodontálny absces. Ide o nahromadenie hnisu v ďasnách, spôsobené bakteriálnou infekciou. Absces môže vyvolať bolesť, ktorá je podobná bolesti zubov.
  • Vredy a afty v ústnej dutine.
  • Zápal ďasien v okolí prerezávajúcich sa zubov múdrosti.
  • Zápal prínosových dutín. Nervy horných zubov sa nachádzajú v blízkosti sínusov - prínosových dutín. Pri infekcii v tejto oblasti môže opuch vytvárať tlak na nervy vedúce k zubom a spôsobiť bolesť ucha, tváre alebo čeľusti. Táto bolesť môže byť podobná bolesti zubov.
  • Bolesť čeľuste v mieste kĺbu. Temporomandibulárny kĺb pripevňuje čeľusť k lebke. Škrípanie zubami, poranenie alebo dysfunkcia kĺbov môžu spôsobiť, že sú čeľuste stuhnuté alebo bolestivé.
  • Herpes.
  • Nedostatok vitamínu B12.

Čo pomáha pri bolesti zubov?

 

V prípade bolesti zubov, pri ktorej pociťujete takú silnú bolesť zuba, že nedokážete jesť či rozprávať, alebo sa u vás objavili príznaky infekcie, ihneď navštívte svojho zubného lekára. Medzi typické príznaky patria:

 

  • Opuch alebo začervenanie v okolí miesta bolesti.
  • Opuch tváre, krku alebo čeľuste.
  • Ťažkosti s prežúvaním, hryzením alebo rozprávaním.
  • Horúčka.
  • Zápach z úst alebo nepríjemná pachuť v ústach.

 

Ak bolesť zubov trvá viac ako dva dni, objednajte sa ku svojmu zubárovi čo najskôr. Popri tom uvádzame aj niektoré z našich osvedčených domácich receptov na zmiernenie bolesti zubov.

1. Výplach úst slanou vodou

 

Slaná voda je prírodný dezinfekčný prostriedok a môže pomôcť uvoľniť zvyšky jedla a nečistoty, ktoré sa zachytili medzi zubami. 1/2 čajovej lyžičky soli rozpustite v pohári teplej vody, túto slanú vodu použite ako kloktadlo.

 

2. Výplach peroxidom vodíka

 

Okrem toho, že ničí baktérie, môže peroxid vodíka znižovať tvorbu zubného povlaku, liečiť krvácajúce ďasná a celkovo pomáhať proti bolestiam zubov. Nezabudnite správne zriediť peroxid vodíka zmiešaním 3 % peroxidu vodíka s rovnakým objemom vody. Vypláchnite ústa a vypľujte.

 

3. Ľadový obklad

 

Studené obklady môžu pomôcť zmierniť bolesť zubov. Chlad môže tiež stiahnuť opuch a zápal. Zoberte pár kociek ľadu, dajte ich do mikroténového vrecka a následne obaľte v tenkej látke, napríklad v plienke alebo vreckovke. Takto si prikladajte na boľavé miesto po dobu 20 minút a podľa potreby opakujte viackrát za deň.

 

4. Mätový čaj

 

Na tlmenie bolesti a upokojenie citlivých ďasien môžete použiť mätový čaj. Čajové vrecúško nechajte pred nanesením na postihnuté miesto vychladnúť. Vychladnutý odvar použite ako kloktadlo, taktiež ho môžete vypiť.

 

5. Cesnak

 

Cesnak pôsobí vďaka svojim zložkám ako prírodné antibiotikum. Zabíja škodlivé baktérie, ktoré môžu spôsobiť zubný povlak a bolesti zubov, tiež pôsobí ako prostriedok na tlmenie bolesti. Rozdrvte strúčik cesnaku, aby ste vytvorili pastu a naneste ju na postihnuté miesto. Ak si trúfate, môžete strúčik čerstvého cesnaku rozžuť.

 

6. Vanilkový extrakt

 

Vanilka je známym antioxidantom a vanilkový extrakt obsahuje alkohol, ktorý môže pomôcť pri tlmení bolesti. Chutí a vonia príjemnejšie ako cesnak. Dajte malé množstvo vanilkového extraktu na prst alebo na vatový tampón a nanášajte ho priamo na postihnuté miesto niekoľkokrát denne.

 

7. Klinčeky

 

Klinčeky sa už v histórii používali ako prírodné antiseptikum, ktoré môže účinne zmierniť bolesť zubov a zápal. Je možné ich žuvať, alebo si pripraviť vývar z klinčeka alebo klinčekovú tinktúru, ktorou sa potom boľavý zub či ďasno potiera alebo oplachuje. Tiež si môžete zakúpiť klinčekový olej, ktorý aplikujete na vatový tampón a vložíte na postihnuté miesto. Klinčekový olej môžete zriediť niekoľkými kvapkami olivového oleja či vody. Môžete tiež pridať kvapku klinčekového oleja do malého pohára vody a vyplachovať. Opakujeme niekoľkokrát denne.

 

8. Listy guavy

 

Listy guavy majú protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti. Čerstvé listy guavy môžete žuvať alebo ich pridať drvené do vriacej vody, aby ste si vytvorili vývar na vyplachovanie úst.

 

9. Pšeničná tráva

 

Pšeničná tráva môže znížiť bolesť zubov zmiernením zápalu v ústach. Vďaka vysokému obsahu chlorofylu pôsobí antibaktériálne a predchádza infekciám. Šťavu z pšeničnej trávy môžete použiť namiesto ústnej vody.

 

10. Tymián

 

Tymián má silné antibakteriálne a antioxidačné účinky, ktoré môžu pomôcť pri liečbe bolesti zubov. Dajte pár kvapiek tymiánového éterického oleja a pár kvapiek vody na vatový tampón a aplikujte ho na postihnuté miesto alebo zrieďte s vodou a použite na vyplachovanie úst.

 

Toto sú naše odporúčania v rámci domácich receptov, ktoré vám môžu pomôcť zmierniť bolesť zubov. Zároveň vám však odporúčame navštíviť zubného lekára, aby sa ostránila príčina bolesti. Tiež je dôležité dodržiavať správnu ústnu hygienu čistením zubov pastou s obsahom fluoridu, aby ste ich chránili pred zubným kazom.

Ďalšie články