Pacjentka podczas wizyty u dentysty na badaniu jamy ustnej.

Medzizubné kazy: ako sa môžete pred nimi chrániť?

Medzizubné kazy, odborne nazývané interproximálne kazy, sa vyvíjajú podobným spôsobom ako ostatné druhy zubných kazov, kedy je vplyvom baktérií narušená zubná sklovina, čo vedie až k vzniku zubného kazu. Tieto zubné kazy sa dajú ťažšie odhaliť, a preto si pacienti častokrát neuvedomujú, že ich majú, až pokým kaz prenikne do vnútra skloviny a zasiahne dentín (vnútorná časť zuba), čo má za následok citlivosť zubov. Najlepšie sa to dá odhaliť pomocou RTG prístroja. Znamená to, že v štádiu diagnostiky môže byť medzizubný kaz už v pokročilejšom štádiu, ako ostatné druhy kazov.

Čo je varovným signálom, že v medzizubnom priestore vzniká zubný kaz?

 

Počiatočné štádiá medzizubných kazov sú často bez príznakov, avšak môžu byť sprevádzané bielymi škvrnami na zuboch. Zápach z úst alebo pachuť v ústach môžu byť tiež jedným zo sprievodných javov.

Dajú sa medzizubné kazy ošetriť?

 

Áno, ale ich odstránenie závisí od závažnosti a stupňa pokročilosti. V zásade platí, že čím skôr sa ich podarí odhaliť, tým lepšie.

Aké sú možnosti liečby medzizubného kazu?

 

Závisí to opäť od závažnosti zubného kazu, ale váš stomatológ vám môže navrhnúť jedno z týchto ošetrení:

 

  • Remineralizáciu: ak sa podarí zubný kaz odhaliť včas, kedy zasahuje len menšiu časť hrúbky skloviny, spravidla je možné ho remineralizovať použitím gélu s obsahom vápnika a fluoridu.
  • Plombovanie: ak zubný kaz zasahuje viac ako do polovice hrúbky skloviny, odporúča sa výplň plombou, aby zub získal svoj pôvodný tvar a funkciu.
  • Ošetrenie koreňových kanálikov: v prípade, že pacient dlhšiu dobu odkladal návštevu u zubného lekára i napriek vyskytujúcim sa zubným kazom, ktoré sú už v pokročilejšom štádiu, endodontické ošetrenie môže byť tou najlepšou voľbou pre zachránu zuba.
  • Zubné korunky: akonáhle je už poškodená väčšia časť zubného tkaniva a zostáva jej len malé množstvo, zubná korunka vie tento problém vyriešiť.
  • Extrakcia: ak zubný kaz nie je liečený, poškodzuje zubné tkanivá do hĺbky a vznikne zápal zubnej drene, ktorý postihne aj kostné lôžko. Pre vyplnenie medzeri po vytrhnutom zube sa využívajú mostíky, snímateľné náhrady alebo implantáty.

Odporúčame

  • <span>elmex® Caries Protection </span> Dentálna niť

    Dentálna niť elmex® účinne odstraňuje povlak a zvyšky potravín z medzizubných priestorov a chráni pred vznikom zubného kazu a ďalších problémov ďasien.
    Viac informácií »
  • <span>elmex® Caries Protection</span> Medzizubná kefka 0.4 mm

    Medzizubné kefky elmex® perfektne padnú do medzizubných priestorov na dokonalé čistenie, ktoré podporuje každodennú prevenciu zubného kazu.
    Viac informácií »

Ako sa dá predchádzať zubnému kazu?

 

Dodržiavajte základné pravidlá ústnej hygieny, ako je čistenie zubnou kefkou dostatočne dlho dvakrát denne, používanie dentálnej nite a medzizubnej kefky. Absolvujte pravidelné prehliadky u svojho zubného lekára, vrátane RTG vyšetrenia, aby bolo možné včas zachytiť prípadný vznik zubného kazu, a jeho ošetrenie tak bude menej zložité.

Aké iné spôsoby prevencie zubného kazu existujú?

 

Podľa Slovenskej komory zubných lekárov sa dá výskyt zubného kazu výrazne znížiť dodržiavaním nasledujúcich zásad:

 

  • Pravidelne navštevujte svojho zubného lekára a dentálnu hygieničku. Na základe stavu vašej ústnej dutiny, zubov a ďasien určia, ako často bude potrebné chodiť na kontroly.
  • Obmedzte sladké a škrobové jedlá a nápoje, najmä medzi jedlami alebo pred spaním, a pokiaľ je to možné, užívajte lieky bez cukru. Na základe doterajších výskumov existuje jasná súvislosť medzi konzumáciou sladkých jedál a nápojov a vznikom zubného kazu a ďalších civilizačných ochorení. WHO odporúča obmedziť príjem voľných cukrov na menej ako 10 % celkového príjmu energie.
  • Dodržiavajte zásady ústnej hygieny pravidelným čistením zubov a ďasien zubnou pastou s obsahom fluoridov dvakrát denne a aspoň raz denne používajte dentálnu niť či medzizubnú kefku.
  • Vyhýbajte sa fajčeniu a nadmernému pitiu alkoholu, pretože tabak znižuje tvorbu slín, ktoré pomáhajú udržiavať zuby čisté a alkohol môže prispieť k erózii zubnej skloviny.
  • Ak máte sucho v ústach z dôvodu užívania určitých liekov či vplyvom akéhokoľvek druhu liečby či zhoršeného zdravotného stavu, čo môže prispieť k zubnej erózii, navštívte svojho zubára alebo praktického lekára, pretože sliny pomáhajú znižovať množstvo baktérií v ústach.

 

Používanie dentálnej nite a medzizubnej kefky je najlepším spôsobom, ako predchádzať vzniku medzizubného kazu. Uistite sa, že svoju medzizubnú hygienu vykonávate správne. Ak sú vaše medzizubné priestory príliš úzke a ich čistenie sa vám zdá byť príliš zložité, môžete si pomôcť zubnou sprchou. Poraďte sa so svojím zubným lekárom o najlepšom variante pre vás.

Ďalšie články