Žena si čistí zuby a usmívá se.

Je fluorid v zubnej paste dôležitý?

Fluorid je minerálna látka prirodzene sa vyskytujúca vo vode, pôde a v niektorých druhoch potravín. Keďže napomáha zabrániť vzniku zubného kazu, často sa pridáva do prípravkou ústnej hygieny a v niektorých krajinách i do pitnej vody. V posledných rokoch sa však vedú diskusie, či je suplementácia fluoridmi bezpečná a efektívna.

Mali by ste si zuby čistiť zubnou pastou bez obsahu fluoridu?

 

Zubný kaz je spôsobený nahromadením zubného povlaku na zuboch. Táto hmota obsahuje baktérie, ktoré sa živia cukrami z vašej stravy a vytvárajú kyselinu, ktorá napáda vaše zuby. Tieto útoky kyselinami spôsobujú stratu minerálov, ako je vápnik a fosfát, z povrchu zubnej skloviny.

 

Sliny neutralizujú kyseliny a pomáhajú doplniť stratený vápnik a fosfát, aby posilnili chrup. Ak však často konzumujete sladké jedlá, minerály ubúdajú rýchlejšie, ako by sa dali doplniť, a zuby sa začnú kaziť.

 

Fluorid sa viaže s vápnikom a fosfátom, aby posilnil štruktúru zubov a znížil úbytok minerálov. Môže tiež podporiť sliny pri remineralizácii zubov po ich napadnutí kyselinami. Fluorid je však potrebné neustále doplňovať, preto sa pridáva do zubnej pasty.

Dokáže čistenie zubov prípravkami bez fluoridu zabrániť vzniku zubného kazu?

 

Niektorí ľudia si zvolia nepoužívať výrobky s pridaným fluoridom, a to vrátane zubnej pasty. Namiesto toho si vyberajú zubnú pastu bez obsahu fluoridu, či s niektorou alternatívnou účinnou látkou, ako je napríklad hydroxyapatit.

 

Vedci stále skúmajú, či sú fluoridové alternatívy, ako napríklad hydroxyapatit, účinné pri prevencii zubného kazu. Štúdie týkajúce sa produktov ústnej hygieny s obsahom fluoridu alebo bez neho, však ukázali, že zubné pasty bez fluoridu sú v rámci prevencie zubného kazu menej účinné. Na základe Národných odporúčaní je fluorid jednou z najúčinnejších zložiek prevencie proti zubnému kazu.

Z akého dôvodu ľudia nechcú používať fluoridovú zubnú pastu?

 

V posledných rokoch sa objavili rôzne informácie o negatívnom pôsobení fluoridu na ľudské zdravie. Profesor Damien Walmsley, vedecký poradca Britskej zubnej asociácie, sa domnieva, že tento mýtus bol do veľkej miery podporovaný šírením informácií na sociálnych sieťach. Ako uvádza: „Je skutočne dôležité vedieť, že bez toho to nejde. Potrebujete fluorid." Ako uvádza, fluorid je nesprávne označovaný ako „jed“ s cieľom presadiť tento trend pomocou sociálnych médií, ale tieto informácie nie sú vedecky podložené.

Odporúčame

  • <span>elmex® Caries Protection</span> Zubná pasta

    Zubná pasta elmex® Caries Protection pomáha remineralizovať postihnuté oblasti zubnej skloviny a účinne chrániť zuby pred zubným kazom.
    Viac informacií »
  • <span>elmex® Anti-Caries Professional</span> Zubná pasta

    Zubná pasta elmex Anti-Caries Professional s patentovaným neutralizátorom cukrových kyselín, ktorý priamo bojuje proti hlavnej príčine kazu: cukrovým kyselinám v zubnom plaku.
    Viac informacií »

Je teda fluorid bezpečný?

 

Áno. Mnoho rozsiahlych vedeckých hodnotení preukázalo, že suplementácia fluoridom je bezpečná a účinná. Iba veľmi vysoké dávky fluoridu môžu mať toxický účinok, preto je veľmi nepravdepodobná otrava fluoridom, ak zubné pasty používate v súlade s odporúčaniami.

Je zubná pasta s obsahom fluoridu bezpečná pre deti?

 

Áno, treba však dodať, že je potrebné dohliadať na menšie deti, aby zubnú pastu neprehĺtali. V opačnom prípade im hrozí riziko fluorózy, pri ktorej môžu na ich zúbkoch vzniknúť škvrny.

 

Európska asociácia pre detské zubné lekárstvo (EAPD) odporúča použitie zubných pást u detí od prvého mliečneho zuba do 6 rokov s obsahom fluoridu 1000 ppm, a detí vo veku 6-12 rokov 1450 ppm fluoridu. Viac informácií o použití fluoridu u detí nájdete tu, v časti Fluoridy v prevencii zubného kazu.

 

Keď si to zhrnieme, o zubnej paste s obsahom fluoridu môžeme nájsť veľa protichodných informácií. Odborníci sa však jednohlasne zhodujú v tom, že používanie fluoridovej zubnej pasty je bezpečné a v rámci prevencie proti zubnému kazu je účinnejšia zubná pasta s fluoridom ako pasta bez fluoridu. Ak máte akékoľvek otázky či obavy ohľadom vašich osobitých potrieb a použitia fluoridu, poraďte sa so svojím zubným lekárom.

Ďalšie články