Rodina si společně čistí zuby a směje se do zrcadla.

Dentálna starostlivosť u detí: Ako zabezpečiť, aby vaše dieťa nemalo problémy so zubami

Ako rodič nesiete zodpovednosť za zdravie a pohodu vášho dieťaťa, vrátane jeho ústneho zdravia. Zubný kaz je globálny problém. Takmer 100 % dospelých a 90 % školopovinných detí má zubný kaz. Majú deti so zubným kazom smolu, alebo je možné tomu predísť? Čítajte ďalej a dozviete sa, ako sa starať o zuby vášho dieťaťa, aby boli zdravé až do ich dospelosti.

Záleží na detských zuboch?

 

Jeden z pretrvávajúcich mýtov ohľadom ústnej hygieny u detí, ktorý vyvracia i Slovenská komora zubných lekárov, je ten, že starostlivosť o mliečne zuby nie je dôležitá, pretože aj tak časom vypadnú. Po prerezaní sklovina obsahuje menej minerálnych látok, je tenšia ako u trvalého zuba. Mliečne zuby sú preto viac náchylné na vznik zubného kazu ako trvalé zuby. Starostlivosť o ústnu dutinu dieťaťa je nevyhnutná, aby sa zabránilo vzniku zubného kazu.

Predstavujú kazy mliečnych zubov problém?

 

Áno. Aj napriek tomu, že mliečne zuby neskôr vypadnú, stomatológovia varujú, že pokročilý zubný kaz na dočasných zuboch môže neskôr viesť k poškodeniu trvalých zubov. Absces môže poškodiť vyvíjajúce sa zuby a u detí, ktoré majú vytrhnuté mliečne zuby, sa s väčšou pravdepodobnosťou vyvinú krivé alebo problematické zuby. Mliečne zuby sú potrebné pre správny rozvoj zuboradia trvalých zubov a rovnako pre ich správne zaradenie do zubného oblúka.

V akom veku je potrebné dieťaťu začať čistiť zuby?

 

Je dôležité začať si s dieťaťom osvojovať správne návyky ústnej hygieny hneď po prerezaní prvých mliečnych zubov (okolo 6. mesiaca). Slovenská komora zubných lekárov odporúča čistiť zuby dojčiat a batoliat dvakrát denne. Čistite im každý zub jemnými krúživými pohybmi vrátane oblasti, kde sa zuby a ďasná stretávajú. Ďasná dieťaťa sú počas prerezávania zubov citlivé, preto čistite zúbky jemne. Keď je vaše dieťa dosť veľké na to, aby mohlo samostatne držať zubnú kefku, môžete ho povzbudiť, aby si začalo čistiť zuby samo. Na čistenie zúbkov je potrebné dohliadať až do veku aspoň siedmych rokov, aby si deti umývali zuby správne.

V akom veku mám vziať dieťa k zubnému lekárovi?

 

Odborníci odporúčajú vziať dieťa prvýkrát k zubnému lekárovi, keď sa mu prereže prvý zúbok alebo v 1 roku dieťaťa. Zubný lekár skontroluje, či sa zuby vyvíjajú správne, preventívne prehliadky hradí poisťovňa a pre vás je to dobrá príležitosť informovať sa ohľadom správneho čistenia zubov vášho dieťaťa. Deti do 18 rokov majú nárok na preventívnu prehliadku u zubného lekára dvakrát ročne.

Odporúčame

  • <span>elmex® KIDS</span> Detská zubná pasta 0-6 rokov

    Detská zubná pasta elmex® Kids od 1. zúbku do 6. narodenín. Obsahuje fluorid v koncentrácii 1000 ppm, ktorá je odporúčaná zubnými lekármi.
    Viac informacií »
  • <span>elmex® KIDS</span> Detská zubná kefka 3-6 rokov

    Pri prvých pokusoch o čistenie by ste svojmu dieťaťu mali dať kefku prispôsobenú jej motorike. Malá hlava kefky špeciálne prispôsobená ústnej dutine detí vo veku 3-6 rokov.
    Viac informacií »

Prečo majú niektoré deti poškodené zuby?

 

Prispieva k tomu veľa faktorov, medzi ktoré patria:

 

  • Potraviny a nápoje: vinníkom číslo jeden sú sladené nápoje. Rodičia si môžu myslieť, že ovocné džúsy sú zdravé, ale napríklad taký jablkový džús obsahuje viac cukru ako kolový nápoj. Jednoduché cukry (sušienky, müsli tyčinky a hotové jedlá a polotovary) sa tiež premieňajú na cukor.
  • Dedičnosť: niektorí ľudia majú tvar zubov náchylnejší na vznik zubného kazu. To neznamená, že vaše dieťa je odsúdené mať zubné kazy. Ak sa vaše dieťa nachádza v tejto skupine, znamená to, že bude musieť vynaložiť o to väčšie úsilie pri starostlivosti o ústnu hygienu.
  • Nesprávna hygiena ústnej dutiny: priemerný dospelý si čistí zuby iba 45 sekúnd a deti dokážu vytrvať pri jednej činnosti ešte kratšie, takže je veľmi pravdepodobné, že si vaše dieťa nečistí zúbky dostatočne dlho.
  • Pitie z fľašky: keď necháte fľašku v postieľke dojčaťa alebo batoľaťa, aby sa mu ľahšie zaspávalo, môže to spôsobiť zubný kaz, pretože cukor v mlieku sa usadzuje na zuboch.

Ako môžem zabrániť vzniku zubného kazu u svojich detí?

 

  • Osvojte si správne návyky ústnej hygieny: čistenie zubnou kefkou dostatočne dlho dvakrát denne je naozaj nevyhnutné. Ak chcete tento cieľ dosahovať dlhodobo, pokúste sa deti nejako zabaviť popri čistení zubov. Môžete nájsť veľa online zdrojov, napríklad krátke rozprávky pre menšie deti (k dispozícii v nemčine a v angličtine).
  • S čistením začnite zavčasu: dieťaťu začnite umývať zúbky už od prerezania prvého mliečneho zuba.
  • Použite zubnú pastu s obsahom fluoridu: dieťaťu aplikujte správne množstvo vhodnej zubnej pasty úmerne k ich veku. Odporúčania týkajúce sa obsahu fluoridu v detskej zubnej paste sa v jednotlivých krajinách líšia. Oboznámte sa s odporúčaniami Európskej asociácie pre detské zubné lekárstvo (EAPD) pre obsah fluoridu v detských zubných pastách a pozitívnymi účinkami fluoridov. Prečítajte si preto odporúčaný obsah fluoridu v zubnej paste pre vekovú kategóriu vášho dieťaťa a pozitívne účinky fluoridu v dokumente Národné odporúčania v prevenci proti zubnému kazu.
  • Sledujte svoje dieťa, keď si čistí zuby, aby ste sa uistili, že neprehĺta zubnú pastu a tiež mu vysvetlite, ako si správne čistiť zuby.
  • Obmedzte cukor - znížte príjem cukroviniek, keksíkov a potravín obsahujúcich cukor a pokiaľ je to možné, používajte lieky bez cukru a prehodnoťte konzumáciu vyššie uvedených ovocných džúsov alebo ich zapite vodou.
  • Ak vaše dieťa už sedí bez pomoci, nechajte ho piť nápoje z hrnčeka. Slovenská komora zubných lekárov ďalej upozorňuje na časté pitie sladených nápojov počas dňa a zaspávanie s fľaškou a tiež uvádza že po 18. mesiaci veku dieťaťa, kojenie na vyžiadanie počas noci nemá takmer žiadny nutričný význam.
  • Zvážte fluoridové ošetrenie/lak - Ak má vaše dieťa zvýšené riziko alebo skoré príznaky zubného kazu, môže byť pre neho vhodné ošetrenie fluoridovým lakom. Poraďte sa so svojím zubným lekárom, aby ste zistili, či je toto ošetrenie pre vaše dieťa vhodné.

 

Starostlivosť o zuby dieťaťa je dôležitá nielen pre zdravie jeho ústnej dutiny, ale aj pre jeho celkové zdravie a kvalitu života.

Situácia v kazivosti chrupu na Slovensku nie je priaznivá, len asi 20 % detí vo veku 5 až 6 rokov má zdravé zuby. Správnou starostlivosťou o ústnu dutinu vášho dieťaťa tomu môžete zabrániť a zachovať mu zdravé zuby po celý život.

Ďalšie články